>

Участь кандидата історичних наук, доцента В.В.Солошенко у літній академії Національної академії наук (ФРН, м.Берлін)

На початку вересня кандидат історичних наук, доцент В.В.Солошенко брала участь у літній академії Національної академії наук (ФРН, м.Берлін), де виступила із доповіддю «Співробітництво України і ФРН у справі повернення культурних цінностей».

Висвітлена проблема викликала жвавий інтерес німецьких, польських та італійських колег і спонукала присутніх до плідної дискусії. Науковці з Федеративної Республіки Німеччина та Республіки Польща, провівши паралелі з Україною зазначили, що між обома країнами існує доволі схожа проблема, яка в історичній науці отримала назву „Berlinika“.

 

sinti rome berlin

На фото - Пам’ятник представникам циганських народностей сінті і рома, які стали жертвами нацизму було відкрито у 2012 році в столиці Федеративної Республіки Німеччина. Цей пам’ятник присвячено 500 тисячам циган Європи – жертвам геноциду, які були знищені нацистами. Меморіал розміщено в центрі Берліна поблизу історичної будівлі рейхстагу, неподалік Бранденбурзьких воріт та пам’ятника знищеним євреям Європи. В урочистому відкритті монумента взяли участь Президент Німеччини Йоахім Гаук, канцлер Ангела Меркель. Витрати на спорудження та встановлення монументу у розмірі 2,8 млн. євро взяла на себе ФРН.

 

Schoneweide

На фото - Табір для примусових працівників Берлін – Шеневейде. Нині музей та документальний центр «Примусова праця в період націонал-соціалізму». Чотири блоки виставки «Повсякденне життя примусових працівників періоду націонал-соціалізму 1938-1945 рр.» ілюструють на базі аналізу об’єктів, фотографій і біографій організацію масової експлуатації, а також повсякденне життя примусових робітників. З багатьох біографій простежуються життєві шляхи жінок, чоловіків і дітей, насильницьки депортованих сюди з усієї Європи. Їм протиставляються біографії німецьких посадовців – від помічників і спостерігачів цих подій, до тих, хто отримував зиск та винуватців злочинів.

Перейти до початку