>

Прес-реліз: 22 червня 2021 р. відбулася Міжнародна конференція молодих учених «Актуальні проблеми історії, філософії та права у дослідженнях молодих учених» в онлайн режимі

22 червня 2021 р. відбулася Міжнародна конференція молодих учених «Актуальні проблеми історії, філософії та права у дослідженнях молодих учених» в онлайн режимі (Zoom формат). Організаторами заходу виступили Державна установа «Інститут всесвітньої історії НАН України», Інститут історії України НАН України, Інститут філософії імені Г.С. Сковороди НАН України та Інститут держави і права імені В.М. Корецького НАН України. Конференції подібного формату вже стали традиційними і проводяться починаючи з 2017 р. Постійне розширення аудиторії учасників свідчить про те, що зазначений захід став одним з провідних майданчиків для наукових дискусій та апробації результатів досліджень серед молодих учених.

Під час відкриття конференції у своєму вітальному слові до учасників конференції заступник директора з наукової роботи ДУ «Інститут всесвітньої історії НАН України», кандидат історичних наук, доцент Солошенко Вікторія Віталіївна наголосила на цінності подібних наукових заходів для розвитку вітчизняної науки, професійного розвитку молодих вчених та відмітила широку географію учасників з різних міст України і з-за кордону. Було наголошено на важливості об'єднання зусиль та посилення наукової комунікації, особливо в непростий період карантинних обмежень. Побажання творчої наснаги та заклик до подальших наукових розвідок, налаштував усіх доповідачів на плідну співпрацю упродовж конференції.  

Пленарне засідання було присвячене виступам і обговоренням цікавих та актуальних тем доповідей. Так, кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України, голова Ради молодих вчених при Відділенні історії, філософії та права НАН України Малишев Олександр Олегович поділився баченням щодо міждисциплінарної місії Ради молодих вчених при Відділенні історії, філософії та права НАН України.      

Кандидат історичних наук, науковий співробітник, голова Ради молодих вчених Державної установи «Інститут всесвітньої історії НАН України» Мудрієвська Ірина Ігорівна окреслила головні складові політики історичної пам'яті в Королівстві Саудівська Аравія і Об'єднаних Арабських Еміратах, зазначивши, що історична пам'ять в цих країнах належить  до  ефективних  механізмів  впливу  на самоусвідомлення  громадян,  формування  та зміцнення  національної ідентичності та консолідації. При цьому обидві країни мають багату історико-культурну спадщину, яка відіграє важливу роль у формуванні історичної пам’яті та утвердженні національної свідомості народу. 

Кандидат історичних наук, старший науковий співробітник, голова Ради молодих вчених Інституту історії України НАН України Милько  Володимир Іванович розповів про соціально-побутові аспекти боротьби з дефіцитом продовольства в українських губерніях у роки Першої світової війни. Доповідач підкреслив, що на прикладі великих українських міст та окремих губерній простежено управлінські практики щодо розподілу продуктів першої необхідності, особливості запровадження споживчих карток й боротьби із паливною кризою у сезонні періоди. Милько В.І. наголосив, що ефективність відповідної діяльності місцевих органів влади знижувалася через залізничний колапс, урядову політику щодо твердих цін та жорстке адміністративне регулювання.

Підсумковим акордом пленарного засідання стала доповідь кандидата філософських наук, наукового співробітника, голови Ради молодих вчених Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України Волковського  Володимира Павловича на тему: «Громадянська релігія чи офіційна ідеологія: філософський аспект». У своїй доповіді Волковський В.П. відштовхувався від концепції «громадянської релігії» американського соціолога Роберта Белли, ідеї якого були сформульовані в контексті 200-річчя незалежності США. Доповідач зосередив свою увагу на феноменологічному понятті сакрального, зокрема, сакрального космосу, сакрального простору і часу. Було наголошено, що кожна національна спільнота формує свій уявлений сакральний космос, у якого є свої сакральні простір і час, а осмислення за допомогою громадянської релігії вказує на афективно-ірраціональну основу національної ідентичності та солідарності, що спирається на певні ціннісні трансцендентні основи. 

Після закінчення пленарного засідання, робота Міжнародної наукової конференції продовжилася в рамках наступних секцій: всесвітня історія, історія України, філософія, право.

Варто зауважити, що конференція об'єднала молодих учених з десятків міст України, а також закордонних дослідників з Варшави (Республіка Польща). До Оргкомітету конференції було надіслано понад 100 доповідей. У заході взяли участь представники різних академічних установ, університетів, наукових інституцій Києва, Львова, Вінниці, Рівного, Полтави, Ужгороду, Тернополя, Старобільська, Харкова, Івано-Франківська, Острога, Житомира, Луцька, Кривого Рогу, Одеси, Херсону, Дніпра та Миколаєва. Традиційно, участь у конференції взяли науковці, аспіранти, студенти. Виступи були присвячені важливим та актуальним науковим проблемам і супроводжувались жвавими дискусіями. За результатами конференції заплановано підготувати до друку збірник тез.

Перейти до початку