>

VIII Форум «Європа-Україна»

Форум «Європа-Україна», що проводиться з 2007 року, входить до числа найважливіших, організованих Фондом Інституту східноєвропейських досліджень  (Варшава). Попередні відбувались у Вроцлаві (2007), Києві (2008, 2009, 2010, 2011), Будапешті (2013) та Криниці-Здруй (2014). У цьогорічному, 8-му, що 15 – 17 лютого пройшов у польському місті Лодзь, взяли участь понад 500 гостей, у тому числі – понад 160 з України. Протягом трьох днів роботи конференції відбулося більше 40 панельних дискусій та тематичних презентацій, у яких взяли участь представники урядів, парламентів та органів місцевого самоврядування, аналітиків, науковців, бізнесменів з Європи – з країн Євросоюзу та пострадянських (Грузії, Азербайджану, Вірменії, Росії), Азії та США.

Тематично роботу Форуму було присвячено аналізу ситуації, що склалася в Україні, необхідних реформ, що мають бути здійснені Україною якнайшвидше, та способів їх упровадження, а також причин, наслідків і можливостей дипломатичного припинення російської агресії проти України. Проте, чого б не торкалися заявлені теми, всі доповідачі та учасники дискусії так чи інакше виходили на проблеми кризи усталеної системи міжнародних відносин, що виникла у зв’язку з агресивною політикою Росії, аналізу необхідних кроків для її розв’язання та прогнозування подальшого перебігу подій.

На пленарному засіданні депутат Європарламенту Ребекка Хармс висловила сподівання, що Мінські угоди насправді призведуть до припинення вогню і кровопролиття на Донбасі. «Наше завдання полягає в тому, щоб нагадати європейцям, що Євромайдан був рухом за мир на захист демократичних цінностей і проти авторитаризму», - наголосила німецький політик. Хармс закликала до збільшення підтримки України з боку європейських країн. І вона не була самотньою в такому заклику. Практично всі учасники Форуму рішуче висловлювалися на підтримку України, визнаючи, що її боротьба – це боротьба за європейські цінності, за свободу.

ДУ «Інститут всесвітньої історії НАН України» також був представлений на Форумі: на панельній дискусії «Ставлення Центральної Європи до українського кризи – чи можна говорити в один голос?» з аналізом причин відмінностей у позиціях країн цього регіону щодо подій в Україні, рівня її підтримки з їхнього боку та перспектив знаходження спільної позиції виступила заступник директора Інституту, провідний науковий співробітник к.філос.н Тетяна Метельова, яка заразом презентувала останнє монографічне видання Інституту «Сучасні європейські культурно-історичні цінності в контексті викликів глобалізації».

Текст виступу.

Завантажити прикріплення:
Перейти до початку