>

Про проведення Міжнародної наукової конференції «Без права повернення…» до 80-ти річчя депортації етнічних німців України у віддалені райони Радянського Союзу

«Без права повернення…» «Без права повернення…»

У Державній установі «Інститут всесвітньої історії Національної академії наук України» заплановано проведення Міжнародної наукової конференції «Без права повернення…» До 80-ти річчя депортації етнічних німців України у віддалені райони Радянського Союзу.

Дата і місце проведення конференції: 15 – 16 жовтня 2021 р. м. Київ, вул. Леонтовича 5, зала засідань.

Організатори: Державна установа «Інститут всесвітньої історії НАН України», Рада німців України, «Міжнародне товариство німців України – Відергебурт».

В центрі уваги конференції стануть питання насильницької депортації (етнічних німців УРСР) громадян німецької національності, що відбулася на підставі цілком таємних, засекречених на довгі роки постанов Державного комітету оборони СРСР, у серпні 1941 року з Криму, у вересні 1941 року із Запорізької, Сталінської, Ворошиловградської та інших областей у віддалені райони Радянського Союзу. Будуть проаналізовані умови і наслідки насильницької депортації, правовий статус та реальне становище німців у трудових таборах, трудармійців мобілізованих на роботу до таборів НКВС, на лісорозробки, будівництво заводів та доріг, а також використання на примусових роботах інших категорій депортованих. 

Під час роботи конференції буде розглянуто широке коло питань пов’язаних з історією поселення громадян німецького походження (національності) на українських землях, розкриті їх здобутки і втрати на тлі історичних перетворень в Україні. Окремо розглядатимуться питання їх господарського та культурного внеску до надбань нашого суспільства в минулому, а також гірка доля у роки воєнного лихоліття Другої світової війни та у повоєнні десятиліття.

На засіданнях конференції також будуть проаналізовані довгий і обтяжливий шлях та непомірні труднощі, що були пов’язані з відновленням цього етносу та історичної справедливості у період існування СРСР та у сучасну добу сходження незалежної України.

Учасники та гості Міжнародної конференції і широка наукова громадськість матимуть змогу познайомитися з тематичною виставкою відібраних монографій, книг, архівних документів, мемуарів та інших видань за темою цього наукового форуму, з історії та сучасного становища німців України, а також держав-наступниць колишнього Радянського Союзу.

За підсумками конференції учасники підготують рекомендації до Верховної Ради України відносно законодавчого врегулювання проблеми німецького етносу та інших національних груп, що  проживають в Україні.

З 25 березня 2021 року оголошується прийом назв доповідей згідно заявленої тематики та реєстрація учасників конференції (реєстраційна форма додається), що триватиме до 20 червня  2021 року включно.

Доповіді – до 20 хвилин. Після кожної доповіді питання до доповідача  і відповіді триватимуть  до 10 хвилин. За результатами роботи конференції планується підсумкова дискусія та видання збірника наукових статей.

Тексти статей надсилати до 10 вересня включно 2021 року за адресою

 

Спільна комісія зі складу організаторів конференції (ДУ «Інститут всесвітньої історії НАН України», Рада німців України, «Міжнародне товариство німців України – Відергебурт»), розглянуть доповіді, які будуть запропоновані для оприлюднення в рамках конференції та ввійдуть в збірку наукових статей  Міжнародної конференції.

Мова конференції: українська, німецька, російська, англійська.

Доповіді надсилати та комунікацію здійснювати за е-mail адресою:  

Контактна особа: кандидат історичних наук Мудрієвська Ірина Ігорівна.

 

 

Перейти до початку