>

Круглий стіл «Сучасні трансформаційні процеси в ісламському світі: виклики, проблеми, перспективи» (23 квітня 2015 р. Прес-реліз)

23 квітня 2015 року у конференц-залі ДУ «Інститут всесвітньої історії НАН України» відбувся круглий стіл на тему: «Сучасні трансформаційні процеси в ісламському світі: виклики, проблеми, перспективи». Ініціатором проведення заходу виступив відділ історії країн Азії та Африки Інституту за підтримки Українського центру ісламознавчих досліджень. У роботі круглого столу взяли участь науковці ДУ «Інститут всесвітньої історії НАН України», Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди НАН України, Інституту сходознавства ім. А.Ю. Кримського НАН України, Національного університету «Острозька академія», Київського національного лінгвістичного університету, а також муфтій ДУМУ «Умма» шейх Саід Ісмагілов та представники Центру ісламознавчих досліджень.
У вітальному слові директор ДУ «Інститут всесвітньої історії НАН України», доктор історичних наук, професор А.І. Кудряченко наголосив на актуальності теми круглого столу у контексті нинішніх викликів, що постали перед Українською державою та підкреслив, що Інститут традиційно виступає у ролі координатора наукових досліджень із проблем всесвітньої історії. Зважаючи на те, що роль ісламського світу на міжнародній арені неухильно підвищується, питання вивчення історії та особливостей розвитку ісламського світу є одним із важливих напрямів досліджень.

Модератор круглого столу завідувач відділу історії країн Азії та Африки Інституту к.і.н., доц. В.О.Швед наголосив, що ісламський світ сьогодні виступає у своїй більшості як союзник Української держави у вирішенні таких проблем як відсіч російській агресії, захист територіальної цілісності країни та докорінна модернізація її економічного та суспільно-політичного життя. Для ефективного використання потенціалу ісламського світу у вирішенні цих питань необхідно глибоко розуміти сутність та спрямованість тих широкоформатних процесів, які відбуваються на його теренах. У своєму виступі, він детально проаналізував процеси та етапи революційних потрясінь у середовищі носіїв політичного ісламу, розкрив особливості «марокканського», «єгипетського» та «туніського» сценаріїв трансформаційних процесів.

Муфтій ДУМУ «Умма» шейх Саід Ісмагілов у своєму виступі проаналізував основні течії, які сьогодні присутні у сучасному ідеологічному дискурсі ісламського світу та визначають особливості його нинішніх трансформаційних змін. Доповідач звернув увагу присутніх на ті серйозні втрати, які зазнали мусульмани України внаслідок анексії Криму та окупації великої частини Донецької і Луганської областей та підкреслив, що мусульмани України разом із усім українським народом, мобілізують свої сили для відсічі агресії та збереження територіальної цілісності української держави, яку вони вважають своєю єдиною батьківщиною.
Провідний науковий співробітник відділу, к.і.н. Є.С. Гуцало виступив з доповіддю «Місце Ліги арабських держав у змаганнях за лідерство в арабському світі: історія і сучасність». На обширному фактичному матеріалі були представлені такі питання, як етапи розвитку самої Ліги, її роль у найважливіших центрах арабського світу, а також проаналізовані особливості та наслідки боротьби за домінування у цій міжнародній структурі з боку провідних арабських країн.

Доцент кафедри мов і цивілізацій Близького і Середнього Сходу Київського національного лінгвістичного університету к.і.н., доц. Н.О. Пророченко присвятила свій виступ темі «Політична еліта Ірану: досвід поєднання традицій і сучасності у формуванні курсу суспільно-політичного розвитку країни». Дослідниця висвітила комплекс питань, пов'язаних із особливостями формування сучасної політичної еліти та їхньої ідеологічної бази. У своїй доповіді вона наголосила на тому, що у політичній платформі сучасного керівництва Ірану шиїтська тенденція державного устрою (т.зв. «велайят а факіх») тісно переплетена із давніми традиціями «великоіранського» експансіонізму.

Повідомлення старшого наукового співробітника відділу історії країн Азії та Африки, к.політ.н. Н.І. Мхитарян було присвячено висвітленню ролі Туреччини у сучасних геополітичних процесах у Близькосхідному регіоні. Особлива увага у виступі була присвячена тим труднощам, з якими регіональна політика Туреччини зіткнулась протягом останніх двох років, а також тим особливостям і новим тенденціям у турецькій близькосхідній політиці, що з'явилися протягом 2013-2015 років .
З великою увагою були заслухані виступи таких відомих сходознавців, як провідного наукового співробітника Інституту сходознавства ім. А.Ю.Кримського НАН України проф. Ю.М. Кочубея, доцента університету «Острозька академія» М.М. Якубовича, завідувача сектору східної філософії Інституту філософії НАН України О.А. Яроша та інших експертів. У ході круглого столу відбувся також показ відеофільму «Внесок ВАТО «Альраїд» у розвиток української науки», який присвячений Дню науки в Україні.
Підсумком круглого столу були висновки про те, що сьогодні ісламський світ має великий потенціал у контексті підтримки Української держави і що доцільно ефективно скористатися ним у процесі реалізації зовнішньополітичної стратегії України.

Перейти до початку