>

Зустріч з доктором Альфредом Айсфельдом та презентація книги «Великий терор в Україні»: німецька операція 1937-1938 років»

3 жовтня 2019 р. у стінах Державної установи «Інститут всесвітньої історії НАН України» відбулася зустріч дирекції Інституту та наукового колективу з відомим німецьким ученим Альфредом Айсфельдом.

Доктор Альфред Айсфельд,  експерт з історії та культури німців, а також автор численних історичних наукових праць. Він є одним із упорядників презентованого в Інституті під час зустрічі збірника документів «Великий терор в Україні»: німецька операція 1937 – 1938 рр.», який містить матеріали, більшість з яких були раніше засекречені. Опрацювання та публікація цих унікальних документів стали можливими завдяки співпраці Архіву СБУ з Норд-Ост Інститутом (Інститутом культури та історії німців Північно-Східної Європи при університеті м. Гамбург, ФРН).

Документи, які були опрацьовані та опубліковані, походять з фондів Архіву СБУ та Політичного архіву МЗС ФРН. Книга включає 258 документів про перебіг та наслідки репресій за етнічною ознакою. Видання містить матеріали, які у хронологічній послідовності висвітлюють процес підготовки і проведення органами НКВС УРСР масової «німецької операції» – складової великого терору в СРСР у 1937-1938 pp. Окрім того, збірник документів містить дві оглядові статті, авторства доктора Альфреда Айсфельда та українського історика Сергія Кокіна, в яких розкриваються деталі роботи над збірником документів та підготовці його до друку. Видання було спонсоровано Уповноваженою Федерального уряду Німеччини з питань культури та ЗМІ на підставі рішення Бундестагу Німеччини.

Під час презентації цього видання доктор Альфред Айсфельд розкрив історичні обставини появи наказу НКВС СРСР № 00439 від 25 липня 1937 р. та особливості його виконання в УРСР у контексті «національних операцій», охарактеризував методику відбору «ворогів народу» німецької національності, розкрив специфіку технології проведення «німецької операції» та масовий характер репресій, методи допитів тощо. До обговорення тематики розсекречення документів, актуальності публікації важливих історичних джерел, проблематики терору на території України в роки радянської влади долучилися представники наукового колективу Державної установи «Інститут всесвітньої історії НАН України». Доктор Альфред Айсфельд відповів на чисельні питання присутніх.

Символічно, що ця цікава і змістовна зустріч відбулася у День німецької єдності.

Галерея зображень

Перейти до початку